TBD  Kamu-BİB

KAMU BİLGİ İŞLEM YÖNETİCİLERİ BİRLİĞİ

Aylık Bilgilendirme Toplantıları

 

   

Chevron:         Geri Dönüş

20 Ekim 2005 tarihinde yapılan haftalık olağan KamuBİB Yürütme Kurulu toplantısında verimlilik toplantısı Çalışma Grupları konuları için düşünülen bazı konu başlıklarının önceliği ve güncelliğinin korunması gibi nedenlerle Chevron:         Geri Dönüş
Aylık Bilgilendirme Toplantıları ile ele alınması kararlaştırılmıştır. Bu konuda alınan karar aşağıdaki gibidir.

 

"Kamu Bilgi İşlem Yönetici ve çalışanlarının katılabileceği, bilgi paylaşım toplantısı niteliği taşıyabilecek toplantıların (gündemi önceden belirlenecek ve işgörüş alanında duyurulacak şekilde) düzenli aralıklarla TBD’nin göstereceği bir mekanda yapılması öngörülmüştür."

 

Nisan 2009 tarihi itibarıyla Aylık Bilgilendirme Toplantıları gerçekleşme durumu aşağıdaki gibidir.

 
               

 .

GERÇEKLEŞTİRİLEN TOPLANTILAR

Tarih

Yer

Koordinatör

1

Avrupa Birliği Bilgi ve İletişim Teknolojileri "AB tarama süreci"

16 Şubat 2006

Noterler Birliği

Nihat Yurt

(TBD Kamu-BİB)

2

Yatırım Planlaması; Bilişim Teknolojileri İhale ve Tedarik Süreçleri

28 Mart 2006

KİK

Ceyda Süer

(TBD Kamu-BİB)

3

Bilgi Toplumu Stratejisi Raporunun Değerlendirilmesi

17 Mayıs 2006

DPT

Önder Özdemir

(TBD)

4

Kurumsal Bilgi Güvenliği

28 Kasım 2006

ODTÜ Mezunlar Derneği

Ahmet Pekel

(TCMB)

5

Kurumsal Stratejik Planlama

13 Mart 2007

Sanayi Bakanlığı

Niyazi İlter

(DPT)

6

Adli Bilişim, Yeni İnternet Yasası ve Kamu Bilgi İşlem Birimlerine Etkisi

13 Aralık 2007

EGM

Kamu-BİB YK

7

BİM Yöneticilerinin sorumlulukları

10 Ocak 2008

Hukuk Kurultayı

Ankara Barosu

8

"Kamu Kendini Anlatıyor-1"

MERNİS - KPS - ADRES

6 Mayıs 2008

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

Ahmet Sarıcan

9

"Kamu Kendini Anlatıyor-2"

 MEB - EĞİTEK

10 Haziran 2008

Milli Eğitim Bakanlığı

Mehmet Altınsoy

10

"Kamu Kendini Anlatıyor-3"

SAĞLIK

20 Ekim 2008

Sağlık Bakanlığı

Nihat Yurt

11

"Kamu Kendini Anlatıyor-4"

GÜMRÜK

4 Aralık 2008

Gümrük Müsteşarlığı

Nurcan Özyazıcı

12

"Kamu Kendini Anlatıyor-5"

 UYAP

12 Şubat 2009

Adalet Bakanlığı

Ali Kaya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Avrupa Birliği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Tarama Süreci       

 

Birinci Aylık Bilgilendirme Toplantısı 16 Mart 2006 tarihinde Noterler Birliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilmiştir. Toplantı Sayın Nihat Yurt tarafından koordine edilmiş, hazırlanmış ve sunulmuştır.

 

 

 

2. Yatırım Planlaması; Bilişim Teknolojileri İhale ve Tedarik Süreçleri

 

İkinci Aylık Bilgilendirme Toplantısı 28 Mart 2006 tarihinde Kamu İhale Kurumu Toplantı Salonunda gerçekleştirilmiştir. Toplantı Sayın Ceyda Süer tarafından koordine edilmiş ve KİK Eğitim ve Bilgi İşlem Dairesi başkanlıklarının destekleri ile gerçekleştirilmiştir.

 

Toplantı öncesi organizasyon için yapılan çalışmalara bir ay öncesinden başlanmış ve toplantı içeriği KİK çalışanları ile birlikte belirlenmiştir. Toplantı, davet edilen kamu kurumlarının Bilgi İşlem ve Satınalma birimlerinden  katılım sağlanmıştır.

 

Toplantı sırasında üzerinde en fazla tartışılan konu doğrudan alımlarda izlenecek yol için gerekli yönlendirmenin ve sorumluluk alacak kurumun olmaması idi. Bu konularda çalışmak ve gereken değişiklikleri tespit etmek ve önermek amacı ile dernek faaliyetleri kapsamında bir çalışma grubu oluşturulması önerilmiştir.

 

 

 

3. Bilgi Toplumu Stratejisi Raporunun Değerlendirilmesi

 

Üçüncü Aylık bilgilendirme toplantısı 17 Mayıs 2006 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı 17.kat toplantı salonunda Sayın Önder Özdemir tarafından koordine edilmiş ve DPT Bilgi Toplumu Dairesi ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Toplantıda DPT Bilgi Toplumu Dairesinden Sayın Murat İnce’nin strateji raporunu tanıtımının ardından rapor ile ilgili konukların soruları cevaplanmıştır. En fazla üzerinde durulan eylem BİM’lerin yeniden yapılanması olmuştur. Toplantıya raporu hazırlayan firma çalışanlarınında katılımı sağlanmıştır.

 

 

 

4. Kurumsal Bilgi Güvenliği

 

Aylık bilgilendirme toplantılarından dördüncüsü 28 Kasım 2008’, TCMB Bilişim Güvenliği ve Kalite Denetimi Müdürü Sayın Ahmet PEKEL tarafından Kurumsal Bilgi Güvenliği konusunda 28 Kasım 2006 tarihinde ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisinde yapıldı.

 

 

 

5. Kurumsal Stratejik Planlama

 

Aylık bilgilendirme toplantılarından beşincisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Sosyal Fiziki Altyapı Dairesi Başkanı Niyazi İLTER tarafından "Kurumsal Stratejik Planlama" (stratejinin önemi, kurumsal kimlik, stratejik plan, program/proje planlama düzeyi, izleme ve değerlendirme vb.) konularında 13 Mart 2007 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı konferans salonunda 39 kişinin katılımı ile yapıldı.

 

 

 

6. Adli Bilişim, Yeni İnternet Yasası ve Kamu Bilgi İşlem Birimlerine Etkisi Konferansı

 

13 Aralık 2007 tarihinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Radyosu Büyük Stüdyosu (Polis Akademisi)‘nda TBD Kamu-BİB tarafından  konferans organize edilmiştir.

Konferansın ilk bölümünde, 23 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi" hakkındaki kanunun ve ilgili yönetmeliklerinin Kamu Kurumlarına ve Bilgi İşlem Birimleri‘ne getirmiş olduğu yükümlülükler tartışılmıştır.

Konferansın ikinci bölümünde gerçekleştirilen panelde "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi hakkındaki Kanun‘un Sosyal ve Hukuki Boyutu" ele alınmıştır.

Öğleden sonra yapılan panelde “Adli Bilişim” konusu ele alınmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte yeni suç çeşitlerinin ortaya çıktığı, gerek kolluk kuvvetleri açısından gerekse yargılama süreci boyunca yeni yöntem ve yapılanmaların gerekli hale geldiği, nitekim bu yönde çalışmalar yapıldığı vurgulanmıştır. Hâkim, savcı, avukat ve kolluk kuvvetleri temsilcilerinden oluşan panelistler mevcut durumda suç ve suçlunun tespiti ve yargılama süreçlerinde yaşanan zorlukları dile getirmişlerdir.

 

 

 

7. BİM Yöneticilerinin Sorumlulukları

 

Kamu-BİB çalışma grubu olarak 10 Ocak 2008 tarihinde Ankara Barosunca düzenlenen Uluslar arası Hukuk Kurultayı çerçevesinde  “BİM Yöneticilerinin Sorumlulukları” adıyla bir oturum düzenlenmiştir. Oturuma Kamu-BİB YK Başkanı Dr. Kemal Karakoçak yönetiminde Kamu-BİB YK Üyelerimiz Ayla Altun, Nihat Yurt ile Atılım Üniversitesinden Ziya Karakaya, Ankara Adliyesi BİM Müdürü Cumhur Ercan katılmışlardır. Oturumda Bilişim ile ilgili çıkan yasalar karşısında Bilgi İşlem Merkezi Yöneticilerinin ne gibi hususlara dikkat etmeleri gerektiği belirtilirken, ağırlıklı olarak 5651 sayılı yasanın  Bilgi İşlem Merkezi yöneticilerine ne gibi yükümlülükler getirdiği değerlendirilmiştir.

 

 

 

8. Kamu Kendini Anlatıyor - 1 (Mernis-KPS)

 

6 Mayıs 2008 tarihinde Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü salonunda "Kamu Kendini Anlatıyor" ana teması ile başlatılan, kurumların kendi projelerini anlatma oturumlarının birincisi yapılmıştır. Bu toplantıda, ev sahibi kurumun Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Ahmet Sarıcan tarafından, e-devlet çalışmalarının en temel bileşeni olan MERNİS ve KPS projeleri anlatılmıştır.

 

 

 

9. Kamu Kendini Anlatıyor - 2 (Milli Eğitim Bakanlığı)

 

10 Haziran 2008 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı salonunda "Kamu Kendini Anlatıyor" ana teması ile başlatılan, kurumların kendi projelerini anlatma oturumlarının ikincisi yapıldı. Bu toplantıda, MEB‘in bilişim projeleri katılımcılara tanıtıldı. TBD Başkanı Doç. Dr. Turhan Menteş, Türkiye‘nin kamu alanında dünya çapında pek çok bilişim projesini hayata geçirmiş olduğuna dikkat çekerek, "Kamuda gerçekleştirilmiş olan birçok özgün bilişim projesinin dünyada başka bir örneği daha yok. Ancak biz bu projelerimizi iyi tanıtıp, pazarlayamıyoruz. Sektör olarak bunu iyi düşünmemiz ve kamu projelerimizi pazarlamak için stratejimizi belirleyerek çaba sarf etmemiz gerek" dedi.

MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Prof. Dr. Nizami Aktürk ise toplantıda yaptığı sunumda, MEB‘in projeleri hakkında bilgiler vererek, altyapıya ilişkin sayısal verileri katılımcılarla paylaştı. MEB‘e bağlı okullardaki bilişim altyapısının geliştiğini ve yaygınlaştığını bildiren Aktürk, hedeflerinin bilgisayarsız ve İnternet bağlantısız okul kalmaması olduğunu; bu hedefe de çok yaklaştıklarını vurguladı. Geçtiğimiz Ocak ayında hizmete açılan "egitim.gov.tr" web sitesinden söz eden Aktürk, bu web sitesinden MEB‘e kayıtlı tüm öğrencilerin bilgilerine erişilebilindiğini söyledi. Sitenin arkasında çok önemli ve güçlü bir veritabanının yer aldığını belirten Aktürk, bir öğrenciye ilişkin birçok değişik türde kayıt tutulduğunu vurguladı. Bu verilerin ayakkabı numarasından sınav notlarına kadar çeşitlendiğini söyleyen Aktürk, "Bu sitenin kullanıcı ve hit sayısı bir hayli yüksek. Artık veliler çocuklarının okul performanslarını bu siteden takip ediyorlar" dedi. Aktürk ayrıca aynı site aracılığıyla okul öncesi eğitimden başlayarak uzaktan eğitim çalışmaları da yaptıklarını vurguladı.

Toplantıda TBD Kamu-BİB Çalışma Grubu Başkanı Dr. Kemal Karakoçak da Kamu-BİB çalışma grubu hakkında bilgiler vererek, kamu bilgilendirme toplantılarının önemine değindi.

 

 

 

10. Kamu Kendini Anlatıyor - 3 (Sağlık Bakanlığı)

 

20 Ekim 2008 tarihinde Sağlık Bakanlığı Hıfzısıhha toplantı salonunda "Kamu Kendini Anlatıyor" ana teması ile başlatılan, kurumların kendi projelerini anlatma oturumlarının üçüncüsü yapılmıştır. Toplantının açış konuşmaları Kamu-BİB Başkanı Kemal KARAKOÇAK, TBD Yönetim Kurulu adına Mustafa OKAY ve Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Nihat AKPINAR tarafından yapılmıştır. Açış konuşmalarında  bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağlık alanına etkilerinden bahsedilmiş ve enformasyon yoğun sektörlerin başında sağlığın geldiği belirtilmiştir. Sağlık Bakanlığı e-Sağlık Koordinatörü Dr. Nihat YURT Sağlık Bakanlığınca yürütülmekte olan e-Sağlık faaliyetlerine ilişkin sunum yapmıştır.

2000 yılında yayımlanan Lizbon Stratejisi ve "Herkes İçin Bilgi Toplumu" söylemiyle başlatılan e-Avrupa Eylem Planı ile Avrupa Birliğinin 2010 yılı Bilgi Toplumu Hedeflerini ortaya koyduğu, söz konusu eylem planında e-Sağlık alanının önemli bir yer tuttuğu ve e-Dönüşüm Türkiye Projesinde e-Sağlık‘ın 8 çalışma grubundan birisi olarak yer aldığı vurgulanmıştır. e-Sağlık çalışmalarının önemli dayanak noktalarından birisi de Sağlıkta Dönüşüm Programının olduğu, sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli bir şeklide vatandaş odaklı sunumu için e-Sağlık‘ın olmazsa olmaz şartlardan birisi haline geldiği ifade edilmiştir.

Toplantıda, Sağlık Bakanlığının e-Sağlık kapsamında yürüttüğü Sağlık-NET, Elektronik Sağlık Kayıtları ve Teletıp, projeleri anlatılmıştır. E-Sağlık Stratejisi ve bileşenlerine ilişkin bilgi verilmiştir. İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda DPT, TÜBİTAK-UEKAE, Sağlık Bakanlığı ve SGK eşgüdümünde Bolu ilinde pilot uygulama çalışmaları yürütülen e-Kimlik Projesine ilişkin değerlendirme yapılmıştır.

 

 

 

11. Kamu Kendini Anlatıyor - 4 (Gümrük Müsteşarlığı)

 

4 Aralık 2008 tarihinde Gümrük Müsteşarlığı eğitim salonunda "Kamu Kendini Anlatıyor" ana teması ile başlatılan, kurumların kendi projelerini anlatma oturumlarının üçüncüsü yapılmıştır.

Müsteşarlıkça yürütülmekte olan Bilişim projelerinin Genel tanıtımı Gümrük Müsteşarlığı Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanı Nurcan ÖZYAZICI tarafından yapıldıktan sonra, mevcut e-gümrük uygulamaları, Gümrük Güvenlik Sistemleri (GÜMSİS) Projesi, e-belge Projesi sunulmuştur. Toplantının ikinci bölümünde ise Müsteşarlıkça yeni uygulamaya alınan m-gümrük projesi kapsamında elektronik ve mobil imza uygulamaları ile gümrük vergilerinin tahsilatında e-kart uygulamasının tanıtımı ve Müsteşarlıkta mevcut ve planlanan Bilişim Altyapısının sunumu yapılmıştır.

Toplantıya  kamu ve özel sektörden 120 bilişimci katılmış olup, toplantı sonunda çeşitli sorular Müsteşarlık temsilcilerine iletilmiştir.

 

 

 

12. Kamu Kendini Anlatıyor - 5 (Adalet Bakanlığı)

 

12 Şubat 2009 tarihinde Adalet Bakanlığı toplantı salonunda "Kamu Kendini Anlatıyor" ana teması ile başlatılan, kurumların kendi projelerini anlatma oturumlarının üçüncüsü yapılmıştır.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı‘nın ev sahipliğini yaptığı toplantıda ;  TBD YK Başkanı Doç.Dr. Turhan Menteş , TBD Kamu-BİB YK Başkanı Dr. Kemal Karakoçak ile Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sn. Mustafa Kökçam açılış konuşması yapmışlardır. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezi Daire Başkanı Hakim Ali Kaya ise bakanlığın en önemli e-devlet projesi olan UYAP ile ilgili teknik bilgiler (donanım,yazılım,iletişim altyapısı ve güvenlik) verirken UYAP‘ın Bilgi Toplumu Stratejisi çerçevesinde ülkemize yaptığı katkıları ve diğer e-devlet projeleriyle (MERNİS, GÜMSİS gibi) birlikte çalışılabirliklerini ayrıntılı olarak sunmuştur.  65 farklı kurumdan 90 dan fazla katılımcının bulunduğu toplantıda, verilen aradan sonra katılımcılar proje ile ilgili sorular yöneltmiş ve Adalet Bakanlığı‘na,  gerçekleştirdiği  projelerle ülkemize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkürlerini ifade etmişlerdir.